ISSN: 1300 - 6525 E-ISSN: 2149 - 0880
kulak burun boğaz
ve baş boyun cerrahisi dergisi
http://dergi.kbb-bbc.org.tr
Koşulsuz Destek Verenler

Kayıtlı İndeksler









Şiddetli Obstrüktif Uyku Apnesi Sendromunda Servikal Vestibüler Uyarılmış Miyojenik Potansiyellerde Oluşan Değişimler
Changes in Cervical Vestibular Evoked Myogenic Potentials in Severe Obstructive Sleep Apnea Syndrome
Received Date : 06 Apr 2022
Accepted Date : 01 Aug 2022
Available Online : 15 Aug 2022
aSağlık Bilimleri Üniversitesi Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ABD, Diyarbakır, Türkiye bDicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ABD, Diyarbakır, Türkiye
Doi: 10.24179/kbbbbc.2022-90375 - Makale Dili: TR
KBB ve BBC Dergisi. 2022;30(4):202-6
ÖZET
Amaç: Obstrüktif uyku apnesi sendromu (OUAS), uyku sırasında solunum yolunun kısmen tıkanması ile karakterize bir hastalıktır ve şiddetli vakalarda hipooksijenasyona bağlı olarak beyin sapı hasarı gözlenebilir. Servikal vestibüler uyarılmış miyojenik potansiyeller [vestibular evoked myogenic potentials (sVEMP)] testi beyin sapı hasarının tespitinde kullanılan kolay, noninvaziv bir testtir. Bu çalışmanın amacı, şiddetli OUAS hastalarında gelişebilecek beyin sapı hasarının tespitinde sVEMP testinin geçerliliğini ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntemler: Bu çalışma, Eylül 2021-Ocak 2022 tarihleri arasında uyku merkezine başvuran 40 hasta (80 kulak) üzerinde gerçekleştirildi. Çalışma, kontrol ve şiddetli OUAS olmak üzere 2 grup üzerinden planlandı. Apne-Hipoapne İndeks (AHİ) değeri 5’in altında olan 20 hasta kontrol grubuna, AHİ değeri 30’un üzerinde ve oksijen saturasyonu %65’in altında olan 20 hasta OUAS grubuna dâhil edildi. Hastalara rutin odiyometrik muayeneye ilave olarak sVEMP testi uygulandı. Bulgular: İstatistiksel olarak karşılaştırıldığında yaş, cinsiyet ve beden kitle indeksi değerleri açısından kontrol ve OUAS grubu arasında anlamlı bir farklılık gözlenmedi (p>0,05). sVEMP sonuçlarına bakıldığında p1, n1, p2, n2, p1n1 amplitüd ve p1n1 interval değerleri açısından 2 grup arasında anlamlı farklılık gözlenirken, n2p2 amplitüd ve interval değerleri açısından anlamlı farklılık gözlenmedi. Sonuç: Yapılan çalışmalarda sVEMP testinin başta Parkinson, multipl skleroz ve inme gibi hastalıklarda gelişen beyin sapı hasarını değerlendirmede kullanışlı bir yöntem olduğu gösterilmiştir. Bu sonuçlar ucuz ve noninvaziv bir yöntem olan sVEMP testinin şiddetli OUAS hastalarında beyin sapı hasarını ortaya koymak amacıyla kullanılabileceğini göstermektedir.
ABSTRACT
Objective: Obstructive sleep apnea syndrome (OSAS) is a disease characterized by partial obstruction of the airway during sleep, and in severe cases, brainstem damage may be observed due to hypooxygenation. The cervical vestibular evoked myogenic potentials (cVEMP) test is an easy, non-invasive test for detecting brainstem damage. The aim of this study is to demonstrate the validity of the cVEMP test in detecting brain stem damage that may develop in severe OSAS patients. Material and Methods: This study was carried out on 40 patients (80 ears) who applied to the sleep center between September 2021 and January 2022. The study was planned over two groups as control and severe OSAS. Twenty patients with an Apnea-Hypoapnea Index (AHI) value below 5 were included in the control group, and 20 patients with an AHI value above 30 and oxygen saturation below 65% were included in the OSAS group. In addition to the routine audiometric examination of the patients, the cVEMP test was performed. Results: When statistically compared, no significant difference was observed between the control and OSAS groups in terms of age, gender and body mass index values (p>0.05). Considering the cVEMP results, there was a significant difference between the two groups in terms of p1, n1, p2, n2, p1n1 amplitude and p1n1 interval values, but no significant difference was observed in terms of n2p2 amplitude and interval values. Conclusion: Studies have shown that the cVEMP test is a useful method for evaluating brainstem damage, especially in diseases such as Parkinson's, multiple sclerosis, and stroke. These results show that the cVEMP test, which is an inexpensive and non-invasive method, can be used to detect brainstem damage in severe OSAS patients.