ISSN: 1300 - 6525 E-ISSN: 2149 - 0880
kulak burun boğaz
ve baş boyun cerrahisi dergisi
http://dergi.kbb-bbc.org.tr
Koşulsuz Destek Verenler

Kayıtlı İndeksler








DEFAULT

MANAGEMENT OF CHOLESTEATOMA : THE INDIVIDUALIZED TECHNIQUE
KOLESTEATOMA TEDAVİSİ: BİREYE UYGUN TEKNİK SEÇİM
K.B.B. ve Baş Boyun Cerrahisi Dergisi 3 : 196-201, 1995
Copyright © 2020 by Turkey Association of Society of Ear Nose Throat and Head Neck Surgery. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ABSTRACT
433 cholesteatoma cases surgically treated at the \"Gruppo Otologico\", Piacenza/Italy between 1983-199O, were analyzed retrospectively. The reason of this study was to delineate actual indications for individualizing open and closed techniques and to compare their results as regards residual/ recurrent disease and hearing. The total incidence of residual and recurrent cholesteatoma in the open techniques was 10% and 2.38% perspectively while the closed techniques showed a higher incidence of residual and recurrent cholesteatoma with values of 31.22% and 11.16% repectively. The problem of a persistently discharging cavity was encountered in o case of open techniques. The hearing results. although slightly better in the closed techniques, were not significantly different from the open.
ÖZET
\"Gruppo Otologico\", Piacenza/İtalya\'da 1983 - 1990 yılları arasında cerrahi olarak tedavi edilen 433 kolesteatoma olgusu retrospektif olarak incelendi. Bu çalışmanın amacı açık ve kapalı tekniklerin herbirinin gerçek endikasyonlarını ortaya koymak, rezidüel / rekürren hastalık ve işitme üzerindeki sonuçlarını karşılaştırmaktı. Açık teknik uygulananlarda rezidüel veya rekürren kolesteatomanın total insidansı sırasıyla %10 ve %2.38 iken kapalı teknik uygulananlarda rezidüel veya rekürren kolesteatoma değerleri %31.22 ve %l 1.16 olarak bulundu. Persistan kulak akıntısı açık teknik sonrası sadece bir olguda, kapalı teknik sonrası ise iki olguda tespit edildi. İşitme sonuçlan kapalı teknik uygulananlarda hafifçe daha iyi olmasına rağmen açık tekniğe göre anlamlı bir farklılık tespit edilmedi.