ISSN: 1300 - 6525 E-ISSN: 2149 - 0880
kulak burun boÄŸaz
ve baÅŸ boyun cerrahisi dergisi
http://dergi.kbb-bbc.org.tr
KoÅŸulsuz Destek Verenler

Kayıtlı İndeksler








DEFAULT

USE OF ORAL STEROIDS IN THE TREATMENT OF NASAL POLYPS
NAZAL POLÄ°POZÄ°S TEDAVÄ°SÄ°NDE ORAL STEROÄ°D KULLANIMI
K.B.B. ve BaÅŸ Boyun Cerrahisi Dergisi, 2000, 8 (2): 83 - 88
Copyright © 2020 by Turkey Association of Society of Ear Nose Throat and Head Neck Surgery. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ABSTRACT
There is no consensus on the treatment of nasal polyps. In this study, 70 patients with nasal polyps were divided into two groups. Thirty—five patients in the \"steroid group\" received prednisolone 50 mg/day p.o. that was tapered off with 5 mg daily. Thirty-fıve patients in the \"steroid group\" had surgery for their nasal polyps. Patients in both groups were questioned for nasal blockage, headache, postnasal drip and loss of smell before and after treatment, and their symptoms were scored. Computed tomographic seans (CT) of the paranasal sinuses were obtained and staged before and after the treatment. The recovery of the polyps on the CT was statistically significant in the group. Both steroid therapy and surgery signifıcantly reduced all symptoms they were equally effective on controlling headache and postnasal drip. Surgery was more effective on controlling nasal blockage whereas oral steroid treatment was more effective on controlling nasal blockage whereas oral steroid treatment was more effective on the treatment of the loss o f smell.
ÖZET
Nazal polipozisin tedavisinde bir görüş birliği yoktur. Bu çalışmada 70 nazal polipozisli hasta iki gruba ayrılarak, 35 hastaya 50 mg/gün\'den başlayıp 13 gün içerisinde azaltılarak kesilen oral prednizolon verildi; 35 hastaya da cerrahi tedavi uygulandı. Her iki gruptaki hastaların tedavi öncesi ve sonrası burun tıkanıklığı, başağrısı postnazal akıntı ve koku kaybı şikayetleri sorgulanarak, derecelendirildi Hastaların tedavi öncesi ve sonrası paranazal sinüs tomografileri (CT) çektirilerek, evrelendi Steroid grubunda tedavi öncesi ve sonrası CT evrelerindeki düzelme istatistiksel olarak anlamlıydı. Her iki tedavi türünün de semptomlar üzerinde etkili olduğu, başağnsı ve postnazal akıntı açısından steroid tedavisi ve cerrahi tedavinin birbirlerine karşı üstünlüklerinin olmadığı görüldü. Burun tıkanıklığını kontrol etmede cerrahi tedavinin, koku kaybını azaltmada ise oral steroid tedavisinin daha başarılı olduğu ortaya çıktı.