ISSN: 1300 - 6525 E-ISSN: 2149 - 0880
kulak burun boğaz
ve baş boyun cerrahisi dergisi
http://dergi.kbb-bbc.org.tr
Kayıtlı İndeksler









Vestibüler Tanılara Göre Vestibüler Aktiviteler ve Katılım Anketi Puanlarının Karşılaştırılması
A Comparison of Vestibular Activities and Participation Questionnaire Scores by Vestibular Diagnoses
Received Date : 21 Dec 2024
Accepted Date : 27 Jan 2025
Available Online : 04 Feb 2025
aKastamonu University Faculty of Medicine, Department of Otorhinolaryngology, Kastamonu, Türkiye bKastamonu Training and Research Hospital, Clinic of Audiology, Kastamonu, Türkiye cSakarya Training and Research Hospital, Clinic of Audiology, Sakarya, Türkiye
Doi: 10.24179/kbbbbc.2024-107783 - Makale Dili: EN
KBB ve BBC Dergisi
ÖZET
Amaç: Bu çalışmanın amacı, denge bozukluğu nedeniyle başvuran hastalarda vestibüler tanılar ile Vestibüler Aktiviteler ve Katılım [the Vestibular Activities and Participation (VAP)] skorlarını karşılaştırarak, vestibüler bozuklukların aktiviteleri nasıl sınırlandırdığını ve katılımı ne ölçüde kısıtladığını göstermek ve VAP anketinin tedavi planlaması ve sonuç değerlendirmesi için kullanılabilecek yardımcı bir araç olup olmadığını araştırmaktır. Gereç ve Yöntemler: Çalışmamızda, Ekim 2021-Ekim 2023 tarihleri arasında Kastamonu Eğitim Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Polikliniği’ne baş dönmesi şikayetiyle başvuran, yapılan muayene ve tetkikler sonucu vestibüler migren, vestibüler nörit, Meniere hastalığı, kalıcı postural-algısal baş dönmesi, bilateral vestibülopati, unilateral vestibülopati ve benign paroksismal pozisyonel vertigo (BPPV) tanıları alan hastalar retrospektif olarak incelendi. VAP anketi skorları ile vestibüler tanılar karşılaştırıldı. Bulgular: Cinsiyetler ve VAP skoru arasında anlamlı bir fark gözlenmedi (p=0,355). Yaş ile VAP skoru arasında bir korelasyon saptanmadı (r=-0,069; p=0,364). VAP skorları, vestibüler nörit tanısı olan bireylerde olmayanlara göre anlamlı derecede daha yüksekti (p<0,001) ve BPPV tanısı olan bireylerde olmayanlara göre anlamlı derecede daha düşüktü (p<0,001). Sonuç: Çalışmamız vestibüler bozukluğu olan hastalarda aktivite ve katılımı değerlendirmek için VAP anketinin fizik muayene ve laboratuar testleriyle beraber rutin kullanımını desteklemektedir. Vestibüler tanılara göre elde edilen VAP skorları günlük yaşam aktivitelerindeki limitasyonları ve katılımdaki kısıtlılıkları iyileştirmeye yönelik vestibüler rehabilitasyon programlarının planlanmasında ve tedavi sonrası değerlendirmelerin yapılmasında yararlı olabilir.
ABSTRACT
Objective: The purpose of this study was to show how vestibular disorders restrict activities and the extent to which they impose limitations on participation by comparing the Vestibular Activities and Participation (VAP) scores and vestibular diagnoses in patients presenting with balance disturbances, and to investigate whether the VAP questionnaire can be used as an auxiliary tool for treatment planning and outcome assessment. Material and Methods: Patients who presented to the Kastamonu Training and Research Hospital Ear, Nose, and Throat Outpatient Clinic with complaints of dizziness and vertigo between October 2021 and October 2023 and who were diagnosed with vestibular migraine, vestibular neuritis, Meniere’s disease, persistent postural-perceptual dizziness, bilateral vestibulopathy, unilateral vestibulopathy, or benign paroxysmal positional vertigo (BPPV) following tests and examinations were evaluated retrospectively. Scores for the VAP questionnaire and vestibular diagnoses were compared. Results: No significant difference was observed between genders and VAP score (p=0.355). No correlation was determined between age and VAP score (r=-0.069; p=0.364). VAP scores were significantly higher among individuals with vestibular neuritis diagnoses of than those without (p<0.001) and were significantly lower among individuals with diagnoses of BPPV than those without (p<0.001). Conclusion: This study supports the routine application of the VAP questionnaire, together with physical examination and laboratory tests, for the assessment of activity and participation in patients with vestibular disorders. VAP scores registered in different vestibular diagnoses may be of use in the planning of vestibular rehabilitation programs aimed at improving limitations in activities of daily living and participation and in posttreatment evaluations.