Yutma Şikâyeti Olan ve Olmayan Geriatrik Bireylerde Yaşam Kalitesi
Quality of Life in Geriatric Individuals with and without Swallowing Complaints
Received Date : 08 Nov 2024
Accepted Date : 04 Dec 2024
Available Online : 12 Dec 2024
Emel ARSLAN SARIMEHMETOLUa, Ömer KÜÇÜKDEMİRCİb, Seher GÖNEN ŞENTÜRKc
aAnkara Medipol University Faculty of Health Sciences, Department of Speech and Language Therapy, Ankara, Türkiye
bOndokuz Mayıs University Faculty of Medicine, Division of Gastroenterology, Samsun, Türkiye
cÇankırı Karatekin University Faculty of Health Sciences, Department of Internal Medicine Nursing, Çankırı, Türkiye
Doi: 10.24179/kbbbbc.2024-106705 - Makale Dili: EN
KBB ve BBC Dergisi
ÖZET
Amaç: Yutma güçlüğü şikâyeti olan veya olmayan geriatrik bireylerin
yaşam kalitesini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntemler:
Yutma güçlüğü şikâyeti olan (ana grup, n=112) ve olmayan (referans
grup, n=83) toplam 195 katılımcı çalışmaya dâhil edilmiştir. Katılımcılara
Yeme Değerlendirme Aracı [The Eating Assessment Tool (TEAT-
10)] ve Yaşlı Bireylerde Yaşam Kalitesi Ölçeği [The Quality of
Life Scale in Older People (CASP-19)] uygulanmıştır. CASP-19’da
Özerklik ve Doyum Algısı (Faktör 1) ve Engel Algısı (Faktör 2) olmak
üzere 2 alt boyut vardır. Bulgular: Ana gruptaki katılımcıların ortalama
yaşı 70,78±5,286 iken referans grubunda bu değer
72,25±7,583’tür. Ana ve referans grupları demografik ve klinik özelliklerde
benzerlik göstermiştir (p>0,05). Ana grubun ortalama T-EAT-
10 puanı 6,80±6,130 iken referans grubunda bu puan 0,51±0,787 olarak
bulunmuştur (t=10,753, p≤0,001). CASP-19 ana grup (20,51±8,282)
ve referans grubu (23,55±8,090) arasında istatistiksel olarak anlamlı
bir fark vardır (t=2,564, p=0,011). Korelasyon analizi sonucunda, TEAT-
10 ile CASP-19 alt boyutları Faktör 1 (r=-0,211, p=0,025), Faktör
2 (r=-0,222, p=0,019) ve CASP-19toplam (r=-0,237, p=0,012)
arasında zayıf ve negatif yönlü istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki vardır.
Sonuç: Bu çalışmada, yutma güçlüğü şikâyeti olan geriatrik bireylerin,
yutma şikâyeti olmayanlara göre daha düşük yaşam kalitesine
sahip olduğu belirlenmiştir. Disfaji şiddeti arttıkça yaşam kalitesinin
düştüğü tespit edilmiştir. Geriatrik bireylerde disfaji taramalarının artırılması
ve daha geniş popülasyonlarda uzunlamasına takip çalışmalarının
yapılması önerilmektedir.
Anahtar Kelimeler: Yutma bozuklukları; yaşam kalitesi; geriatri
ABSTRACT
Objective: The aim of this study is to evaluate the quality
of life levels of geriatric individuals with or without complaints of
swallowing difficulties. Material and Methods: A total of 195 participants
with (main group, n=112) and without (reference group, n=83)
complaints of swallowing difficulties were included in the study. The
Eating Assessment Tool (T-EAT-10) and The Quality of Life Scale in
Older People (CASP-19) were applied to the participants. There are
two sub-dimensions in CASP-19: Perception of Autonomy and Satisfaction
(Factor 1) and Perception of Obstacles (Factor 2). Results: The
average age of participants in the main group is 70.78±5.286, while in
the reference group, it is 72.25±7.583. The main and reference groups
were similar in demographic and clinical characteristics (p>0.05). The
mean T-EAT-10 score for the main group was 6.80±6.130, while it was
0.51±0.787 in the reference group (t=10.753, p≤0.001). A statistically
significant difference was found between the CASP-19 the main group
(20.51±8.282) and reference group (23.55±8.090) (t=2.564, p=0.011).
A correlation analysis revealed a weak, negative statistical correlation
between T-EAT-10 and the CASP-19 subscale the Factor 1 (r=-0.211,
p=0.025), the Factor 2 (r=-0.222, p=0.019), and the CASP-19Total (r=-
0.237, p=0.012). Conclusion: In this study, it was determined that geriatric
individuals with complaints of swallowing difficulty have a lower
quality of life compared to those without such complaints. It was determined
that as the severity of dysphagia increased, the overall quality
of life decreased. It is recommended that screening for dysphagia in
geriatric individuals be increased and longitudinal follow-up studies be
conducted in larger populations.
Keywords: Deglutition disorders; quality of life; geriatrics