DEFAULT
CEREBELLAR ABCESS
SEREBELLAR ABSELER
Dr. Murat HANCI*, Dr. Murat TOPRAK(**), Dr. Hakan BOZKUŞ***, Dr. Mustafa UZAN(*), Dr. Fatih ÖKTEM(**), Dr. Ziya AKAR***, Dr. Ali KAFADAR***
*İ. Ü. Nörolojik bilimler Enstitüsü
(**) İ. Ü. CTF KBB Anabilim Dalı
***İ. Ü. CTF Nöroşirurji Anabilim Dalı İSTANBUL
K.B.B. ve Baş Boyun Cerrahisi Dergisi, 4 : 3- 262 - 266
Copyright © 2020 by Turkey Association of Society of Ear Nose Throat and Head Neck Surgery. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ABSTRACT
Despite the management of brain abscesses was first begun at the second half of eighteenth century this kind of cases were still a serious problem until computerized tomography was became a part of routine clinical evaluation. Now with the more advanced imaging and targeting Techniques physicians prefer minimally invasive operations. So instead of excision, aspiration and eradication of the primary focus is now more popular. For this reason we investigated 18 cerebellar abscess cases which were treated with one of the modalities above.
Keywords: Cerebellar abcess, Otogenic intracranial camplications
ÖZET
: Beyin abselerinin tedavisi 18. yüzyılın ikinci yarısında başlamış olmasına karşın bilgisayarlı tomografinin klinik pratiğine girmesine değin her zaman sorun olarak kalmış bir olgu grubudur. Görüntüleme ve hedefleme yöntemlerinin bu denli geliştiği günümüzde diğer cerrahi branşlarda olduğu gibi bu alanda da minimal invazif girişimlere yönelinmiş ve belirgin bir üstünlüğü saptanamamış olan eksizyon ikinci plana itilirken aspirasyon ve primer odağın ortadan kaldırılmasına yönelik yöntemler popülerlik kazanmıştır. Bizde buradan yola çıkarak kliniğimizde her iki yöntem kullanılarak tedavi edilmiş ve büyük çoğunluğu orojenik kökenli 18 serebellar abseyi inceledik.
Anahtar Kelimeler: Serebellar abseler, otojen kafa içi komplikasyon