ISSN: 1300 - 6525 E-ISSN: 2149 - 0880
kulak burun boğaz
ve baş boyun cerrahisi dergisi
http://dergi.kbb-bbc.org.tr
Koşulsuz Destek Verenler

Kayıtlı İndeksler








DEFAULT

Clinical and Radiological Correlation in Temporomandibular Joint Dysfunctions
Temporomandibular Eklem Disfonksiyonlarında Klinik ve Radyolojik Korelasyon
KBB ve BBC Dergisi 19 (1):6-13, 2011
Copyright © 2020 by Turkey Association of Society of Ear Nose Throat and Head Neck Surgery. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ABSTRACT
Objective: Temporomandibular joint dysfunctions (TMJD) are classified as “internal derangement (ID)” and “myofascial pain dysfunction syndrome” (MPDS). Magnetic resonance imaging (MRI) is often used in the diagnosis of temporomandibular joint (TMJ) disorders, but clinical and radiological disagreements cause suspicions about MRI reliability. The aim of the study was to investigate the correlation between clinical and MRI findings of TMJD. Material and Methods: We retrospectively evaluated 572 TMJs of 286 patients admitted to our clinic between May 2003 and June 2009. The correlation of TMJ MRIs and clinical findings were statistically analyzed. Results: Especially in the early period of joint disorders, positive correlations were determined between the clinical severity and MRI findings. Conclusion: Differantial diagnosis of ID and MPDS should be made in association with MRI and clinical findings. For patients with long-lasting TMJ complaints, we suggest MRI evaluation in the treatment decision.
ÖZET
Amaç: Temporomandibular disfonksiyon (TMD), “internal düzensizlik” (ID) ve “myofasiyal ağrı disfonksiyon sendromu” (MADS) olarak ikiye ayrılır. Temporomandibular eklem (TME) patolojilerinin tanısında manyetik rezonans görüntüleme (MR) sıklıkla kullanılmakta, ancak klinik ve radyolojik uyumsuzluklar tartışmalara neden olmaktadır. Çalışmamızda, MR ile saptanan dejeneratif değişikliklerin semptomatolojiyle uyumunu araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntemler: Kliniğimize Mayıs 2003 ile Haziran 2009 tarihleri arasında TME şikayetleriyle başvuran ve MR çektirilen toplam 286 hasta ve 572 TME retrospektif olarak değerlendirildi. Hastaların klinik ve radyolojik bulguları arasındaki ilişkiler istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Bulgular: MR ile saptanan dejeneratif değişikliklerin şiddetiyle klinik bulguların şiddeti arasında özellikle hastalığın erken döneminde doğru orantılı bir ilişki bulunmaktadır. Sonuç: TMD olan hastalarda ID ve MADS ayrıcı tanısı klinik ve radyolojik bulguların birlikte değerlendirilmesiyle mümkündür. Uzun süredir TME şikayetleri olan hastalara tedaviye yön verebilmesi açısından MR ile değerlendirme önermekteyiz.