DEFAULT
CLINICAL PROFILE OF PATIENTS WITH MÉNİÈRE\'S DISEASE
MÉNİÈRE HASTALıĞINıN KLİNİK PROFİLİ
Dr. M. Bülent ŞERBETÇİOĞLU *, Dr. Richard T. RAMSDEN **
*Dokuz Eylül Tıp Fakültesi K.B.B. A.B.D. İnciraltı - İzmir
**Manchester Üniversitesi Tıp Fakültesi K.B.B. Profesörü, İngiltere
K.B.B. ve Baş Boyun Cerrahisi Dergisi, 1998; 6 (2): 51-54
Copyright © 2020 by Turkey Association of Society of Ear Nose Throat and Head Neck Surgery. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ABSTRACT
Ménière\'s Disease is a chronic and progressive condition affecting both teh hearing and balance functions of many individuals. Diagnosis of this condition is mainly based on the triad of symptoms in patients suffering from both auditory and vestibular dysfunctions. Therefore, the symptom complex encountered in this group of patients is fairly important. In this paper, clinical presentation of the patients with Ménière\'s Disease is described and evaluated. The main complaint, the time it takes to recover from episodic vertigo, medical treatment schedule used in patientsm,occurence of the disease in the family and the presence of the migraine, all questioned in the patient group. The conclusion of this paper is in agreement with the results of the AAO-HNS, Committe on Hearing and Equilibrium, dated 1985.
Keywords: Ménière\'s Disease, sympotms and signs, diagnostic criteria.
ÖZET
Ménière Hastalığı düzenli bir seyir göstermeyen ve sıklıkla sonuçta iç kulakta kalıcı hasara götürebilen kronik ve ilerleyici bir hastalıktır. Bu hastalığa tanı koymak her zaman kolay olmamaktadır. Ménière Hastalığın tanısını koymakta uygulanagelen yöntem, bu hastalıkta rastlanan semptom ve bulguları hastalarda aramakla gerçekleşir. Bu çalışmada Ménière Hastalığı tanısı konan hastaların klinik tanımlanmakta ve değerlendirilmektedir. Özet olarak, bu çalışmada alınan sonuçlar, AAO-HNS İşitme ve Denge Komisyonunun 1985 yılında yayınladığı tanı kriterleriyle uyum içindedir.
Anahtar Kelimeler: Ménière Hastalığı, semptom ve bulgular, tanı kriterleri