ISSN: 1300 - 6525 E-ISSN: 2149 - 0880
kulak burun boğaz
ve baş boyun cerrahisi dergisi
http://dergi.kbb-bbc.org.tr
Kayıtlı İndeksler








DEFAULT

EFFECTS OF IMMUNOTHERAPY ON ALLERGIC RHINITIS: CLINICAL OUTCOME RHINOMANOMETRIC EVALUATION
İMMÜNOTERAPİNİN ALLERJİK RİNİT ÜZERİNDEKİ ETKİNLİĞİ: KLİNİK DEĞERLENDİRME VE RİNOMANOMETRİK ÖLÇÜM
4
Copyright © 2020 by Turkey Association of Society of Ear Nose Throat and Head Neck Surgery. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ABSTRACT
We assessed the efficacy of antigen -specific parenteral immunotherapy on allergic rhinitis with clinical parameters an rhinomanometry. Forty patients with perennial allergic rhinitis due to Dermatophagoides pteronyssinus (D. pteronyssinus) and seasonal allergic rhinitis due to grass pollens were included in the study. Clinical parameters were measured before and after 6 and 12 months of immunotherapy by using daily diary cards. Nasal. obstruction was evaluated by measuring nasal reisistance. Active anterior rhinomanometry was performed in all patients before and after 12 months of immunotherapy to measure the nasal resistance. Subcutaneous injections injections of standardized extract of grass pollen and D. Pteronyssinus were used. injections were continued weekly and subjects achieved a maintenance dose during a 18 weeks period. The results were analyzed by means of Student test. Significant improvement occured in sympton scores 6 and 12 months after ummunotherapy compared to pretretment scores. (p < 0,0001). There was no statistically signifıcant reduction in total nasal resistance between rhinomanometric measurements performed before and 12 months after immunotherapy both in baseline conditions and following topical decongestion (p = 0.486 and p = 0.8046 respectively). We conclude that parenteral antigen - specific immunotherapy is an effective treatment method in ameliorating the symptoms of alergic rhinit in properly selected patients.
ÖZET
Allerjik rinitli hastalarda antijen-spesifik parenteral immünoterapinin etkinliği klinik parametreler ve rinomanometrik ölçümler ile değerlendirildi. Çalışma grubuna perennial allerjik rinit (Depmatophagoides pteronyssinus) ve mevsimsel alerjik rinitli (çim poleni) 40 hasta aldı. Klinik parametreler immünoterapiden önce ve immünoterapiden 6 ve 12 ay sonra hastalar tarafından doldurulan günlük semptom kartları ile değerlendirildi. Nazal direnç immünoterapiden önce ve immünoterapiden 12 ay sonra aktif anterior rinomanometri ile ölçüldü. İmmünoterapi çim poleni ve Dermatophagoides pteronyssinus standart ekstreleri ile subkutan yoldan yapıldı. Enjeksiyonlar önce haftalık periodlar halinde, takiben yaklaşık 18 haftalık bir sürede idame dozuna çıkıldıktan sonra iki hafta ve ayda bir olmak üzere subkutan olarak yapıldı. Sonuçların istatistiksel analizi Student t testi ile yapıldı. İmmünoterapi öncesi ve immünoterapi 6 ve 12 ay sonrası semptom skorları karşılaştırıldığında, aralarında anlamlı farklılık saptandı (p<0.0001). Diğer taraftan immünoterapi öncesi ve immünoterapi sonrası yapılan rinomanometrik ölçümlerde hem dekonjestanstz hem dekonjestanlı toplam nazal direnç değerlerinde anlamlı bir azalma kaydedilmedi (sırasıyla p=0.486 ve p=0.8046). Allerjen-spesifik immünoterapinin iyi seçilmiş allerjik rinitli hastalarda, klinik şikayetleri iyileştirmede etkili bir tedavi yöntemi olduğu düşünülmektedir.