DEFAULT
FACIAL NERVE DECOMPRESSION; THE RESULT OF FIFTY PATIENTS WITH PERIPHERIC FACIAL PALSY
FASİYAL SİNİR DEKOMPRESYONU; 50 HASTADAKİ SONUÇLARıMıZ
Dr. İsmail KÜLAHLI, Dr. Şerifali TEKALAN, Dr. Yaşar ÜNLÜ, Dr. O. Gazi YİĞİTBAŞ, Dr. Refik CEMİLOĞLU, Dr. Sebahattin CÜREOĞLU, Dr. Hasser HAGHİGHİ
Erciyes Üni. Tıp Fak. KBB Anabilim Dalı KAYSERİ
K.B.B. ve Baş Boyun Cerrahisi Dergisi, Cilt: l Sayı: 4, 1993
Copyright © 2020 by Turkey Association of Society of Ear Nose Throat and Head Neck Surgery. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ABSTRACT
The results of transmastoid facial nerve decompression was evaluated in 50 patients with intratemporal facial palsy of varying aetiology. Peripherie facial palsy {PFP] was due to trauma in 25 (50%) patients, otitis media in 11 (22%)patients, Bell\'sparalysis in 11 (22%) patients. Outcome of facial nerve function was satisfactory ın 68% of traumatic PFP, in 73% of otogenic PFP, 67% of iatrogenic PFP and in all patients with Bell\'s palsy. Moderate sensorineural hearing loss in two patients and conductive hearing loss in five patients occurred as complications. Facial nerve decompression provides more rapid and better functional recovery in patients with severe facial nerve dysfunction refractory to optimal medical treatment.
Keywords: Peripheric facial palsy, Facial nerve decompression
ÖZET
Çeşitli etyolojilere bağlı intratemporal periferik fasiyal paralizisi (PFP) olan 50 hastada yapılan transmastoid fasiyal sinir dekompresyonu sonuçları değerlendirildi. Hastaların 25\'inde (%50) travmatik, 11\'inde (%22) otojen, 3\'ünde (%6) iyatrojen PFP, 11 hastada ise Bell paralizi mevcuttu. Bütün hastalarda transmastoid yolla timpanik ve mastoid segment dekompresyonu yapıldı. Travmatik PFP\'lerin %68\'inde otojenlerin %73\'ünde, iyatrojenik olanların %67\'sinde, Bell paralizinin ise hepsinde fasiyal fonksiyonlar da tatmin edici iyileşme sonuçları elde edildi, iki hastada orta derecede sensorinöral işitme kaybı (SNIK), 5 hastada ise hafif derecede kalıcı iletim tipi işitme kaybı (İTİK) komplikasyonu gelişti. Fasial sinirde şiddetli fonksiyon bozukluğu olan ve yeterli tıbbi tedavi ile iyileşme olmayan hastalarda, cerrahi dekompresyon ile daha hızlı ve daha fonksiyonel bir iyileşme sağlanabilmektedir.
Anahtar Kelimeler: Periferik fasiyal paralizi, Fasiyal sinir dekompresyonu