ISSN: 1300 - 6525 E-ISSN: 2149 - 0880
kulak burun boğaz
ve baş boyun cerrahisi dergisi
http://dergi.kbb-bbc.org.tr
Kayıtlı İndeksler








DEFAULT

Fiberoptik Endoscopic Swallow Study and Evaluation Protocol In Swallowing Disorders
Yutma Bozukluğunda Fiberoptik Endoskopik Tanı Yöntemi ve Değerlendirme Protokolü
KBB ve BBC Dergisi, 12 (1): 25-42, 2004
Copyright © 2020 by Turkey Association of Society of Ear Nose Throat and Head Neck Surgery. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ABSTRACT
The word dysphagia refers the meaning of disordered eating. Generally speaking, dysphagia refers to difficulty in eating as a result of disruption in swallowing process. Dysphagia can be a serious threat to one’s health since it can lead to the risk of aspiration pneumonia, malnutrition, dehydration, weight loss and airway obstruction. Therefore, the diagnostic measures become important when assessing the deglutitive skills. One of the common diagnostic procedures utilized in practice is the fiberoptic endoscopic swallow study (FESS). During FESS, a transnasal laryngoscope is used to assess swallowing skills during pharyngeal phase of swallowing. The procedure is a safe technique for detecting premature bolus loss, laryngeal penetration, tracheal aspiration, and residue in the laryngeal vestibule. The purpose of this paper is to establish a protocol for FESS procedure. Several hospital policies in practice and the literature review are taken as a guide for this protocol. The final form is a result of more than 600 application of the protocol within last year in our clinic.
ÖZET
Disfaji kelimesi ‘yeme bozukluğu’ demektir ve genel olarak yutma mekanizmasındaki patolojilere dayalı yeme bozukluğunu ifa- de etmede kullanılır. Disfaji; aspirasyon pnömonisi, kilo kaybı, dehidratasyon, malnütrisyon ve hava yolunu tıkamaya neden olabileceğinden kisilerin sağlığını açısından önemlidir. Bu nedenle, kullanılan diagnostik yöntemler tanı asamasında önem kazanır. Yutma bozukluklarında en önemli tanı yöntemlerinden birisi de fiberoptik endoskopik yutma çalısması (FEYÇ)’dır. FEYÇ sırasında transnazal fiberoptik larengoskop ile farengeal fazdaki yutma değerlendirilir. Prematür bolus kaçağını, larengeal penetrasyonu, trakeal aspirasyonu, ve vestibüldeki rezidüyü görüntüleyerek yutma bozukluğundaki tanı doğrulanır. Bu yazının amacı FEYÇ protokolünü olusturarak disfajinin klinik tanısındaki klinik uygulamaların standart biçimde ele alınması ve sonuçların objektif verilere dayanmasını sağlamaktır. Hazırlanan bu çalısma ve uygulama protokolü kliniğimizde son dört yıl içerisinde kullanılmaktadır. Yutma bozukluğu yakınması ile basvuran 600’dan fazla hastaya bu protokol uygulanarak bulgular belli bir düzen içerisinde kayıt altına alınmıstır. Uygulama sonuçları dikkate alınarak protokol revize edilmis ve son sekli verilerek kullanıma sunulmustur.