CASE REPORTS
Oculoglandular Tularemia: A Rare Case Report
Oküloglandüler Tularemi: Nadir Bir Olgu Sunumu
Dr. Zeynep KIZILKAYA KAPTANa,Dr. Hatice EMİRa,Dr. Hakkı UZUNKULAOĞLUa,Dr. Kürşat CEYLANa,Dr. Cemal BULUTb
aAnkara Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 1. KBB Kliniği,
bAnkara Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Enfeksiyon ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği, Ankara
KBB ve BBC Dergisi 16 (3):146-149, 2008
Copyright © 2020 by Turkey Association of Society of Ear Nose Throat and Head Neck Surgery. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ABSTRACT
Tularemia is a zoonotic disease which Francisella tularensis, takes role in the etiopathogenesis. Tularemia disease can be seen in ulceroglandular, glandular, oculoglandular, orpharyngeal, intestinal pneumonic and typhoidal forms. In this report, we evaluated a case who appealed to our clinic with the diagnosis of left preseptal cellulitis. As her complaints kept going and painless lymphadenopathies occured at the left parotis, submandibular and cervical region after medication in a weeks time, tularemia was diagnosed with the method of immunofleurosaine.
Keywords: Tularemia, salivary glands, lymphatic diseases
ÖZET
Tularemi, Francisella tularensisin neden olduğu zoonotik bir hastalıktır. Ülseroglandüler, glandüler, oküloglandüler, orofaringeal, intestinal, pnömonik ve tifoidal formlarda hastalık tablolarına neden olabilir. Bu yazıda kliniğimize sol preseptal selülit tanısıyla başvuran bir hastayı değerlendirdik. Tedaviye rağmen şikayetleri devam ettiğinden ve bir hafta sonra sol parotis, submandibuler ve servikal bölgede ağrısız lenfadenopatiler geliştiğinden yapılan immunofloresan yöntemiyle tularemi tanısı kondu.
Anahtar Kelimeler: Tularemi, tükrük bezleri, lenfatik tutulum