ISSN: 1300 - 6525 E-ISSN: 2149 - 0880
kulak burun boğaz
ve baş boyun cerrahisi dergisi
http://dergi.kbb-bbc.org.tr
Kayıtlı İndeksler








ORIGINAL ARTICLE

Our Clinical Approach to the Posttraumatic Mandibular Osteomyelitis
Posttravmatik Mandibula Osteomyelitlerinde Tedavi Yaklaşımlarımız
KBB ve BBC Dergisi 20 (2):73-6, 2012
Copyright © 2020 by Turkey Association of Society of Ear Nose Throat and Head Neck Surgery. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ABSTRACT
Objective: Osteomyelitis is an enfection of the medulla, cortex and the haversian system of the bone. Oral flora bacterias, stafilococcus and streptococcus are the most seen agents .The clinical manifestations, treatment and follow-up of the 9 patients with osteomyelitis of the mandible were evaluated. Material and Methods: Medical treatment was successful in three patients. Six patients were treated by surgical interventions. All patients were treated with hyperbaric oxygen therapy, antibiotics and wound irrigation for two weeks. In surgical treatment; all devitalized tissues were debrided. After debridement, mandible defects of two patients were reconstructed immediately with free fibula bone flap. Mandible defects of four patients were reconstructed immediately with reconstruction plates, after three months bone grafts which were taken from the iliac crest were used to complete the mandible reconstruction. Results: Patients were followed up for six years-one year. The most seen localization of the mandible osteomyelitis was angulus. Stafiolococcus, Pseudomonas and Enterobacters were the most seen agents of the cultures. All patients were healed successfully. Conclusion: Acute mandible osteomyelitis is a rare condition often caused by mandible traumas, odontogenic infections or tooth extraction. The goal in treatment is to perform adequate surgical debridement and to preserve mandible functions via the use of proper antibiotics. In this paper, on nine patients, our methods of diagnosis, treatment and reconstruction for mandible osteomyelitis were evaluated.
ÖZET
Amaç: Osteomyelit; kemikte meduller kavitenin, haversiyan sistemin ve korteksin birlikte tutulduğu inflamatuar bir durumdur. Enfeksiyon ajanları genellikle oral flora bakterileri olmakla beraber Stafilokok ve Streptokok gibi ajanlar da görülmektedir. Kliniğimizde takip edilen, mandibulada osteomyeliti olan 9 hasta klinik belirtiler, tedavi yöntemleri ve takipleri açısından değerlendirildi. Gereç ve Yöntemler: Mandibulada osteomyeliti olan 9 hastanın 3'ünde medikal tedaviye yanıt alınmıştır. Medikal tedaviye yanıt alınamayan 6 hastaya cerrahi tedavi uygulanmıştır. Tüm hastalar yara yeri irrigasyonu, antibiyoterapi ve 2 hafta süreyle hiperbarik oksijen tedavisi ile takip edildi. Cerrahi tedavide; hastalıklı dokular debride edildi. Debridman sonrası 2 hastaya eş zamanlı vasküler kemik flebi (serbest fibula flebi) ile rekonstrüksiyon yapıldı. Dört hastaya debridman sonrası rekonstrüksiyon plağı uygulandı ve 3 ay sonra iliak krestten alınan kemik grefti ile mandibula rekonstrüksiyonu yapıldı. Bulgular: Hastalar 6 hafta-1 yıl süreyle takip edilmiştir. Osteomyelit, lokalizasyon olarak en sık angulusta görüldü. Kültürde en sık Stafilokoklar, Pseudomonas ve Enterobakter görüldü. Hastaların tümünde iyileşme gözlendi. Sonuç: Akut mandibula osteomyelitleri sıklıkla mandibula travması, odontojenik enfeksiyonlar ve diş çekimi sonrasında ortaya çıkan nadir bir durumdur. Tedavide amaç; yeterli cerrahi debridman yaparak ve uygun antibiyotik kullanarak mandibulanın fonksiyonlarını korumaktır. İncelenen 9 hastayla birlikte mandibula osteomyelitlerinin tanısı, tedavisi ve rekonstrüksiyonda kullandığımız yöntemlerimiz değerlendirilmiştir.