CASE REPORTS
Peripheral Ossifying Fibroma: Case Report
Periferal Ossifiye Fibrom
Dr. Yücel ÇİÇEK1, Dr. Asuman KİLİTCİ2, Dr. Ahmet HAKKI1
1 Ahi Evran Üviversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Kliniği,
2 Ahi Evran Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Patoloji Kliniği, Kırşehir
KBB ve BBC Dergisi 24 (1):25-8, 2016
Copyright © 2020 by Turkey Association of Society of Ear Nose Throat and Head Neck Surgery. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ABSTRACT
Peripheral Ossifying Fibroma is a reactive gingival overgrowth occuring frequently in the anterior maxilla in teenages and young adults. Peripheral Ossifying Fibroma predominatly affects women. They are usually not painful and are often overlooked by the patient until they become symptomatic or are identified by their dentists. It is beliewed to arise from the periodental ligament and comprises of 9% of all gingival overgrowths. Trauma or local irritans such as dental plaque, calculus, micro-organizms, masticatory forces, ill-fitting dentures and poor quality restorations have been implicated in the etiology of Peripheral Ossifying Fibroma. Due to its clinical and histopathological similarities, some Peripheral Ossifying Fibromas are believed to develop initially as a pyogenic granuloma that undergoes fibrous maturation and subsequent calcification. In this article, we presented a 13 years-old male patient who has a swelling in the front of upper palate, referred to hospital, diagnosed Peripheral Ossifying Fibroma according to the histopathological and clinical research and treated with surgical.
Keywords: Ossifying fibroma; maxilla; oral cavity
ÖZET
Periferal ossifiye fibromalar çoğunlukla genç ve genç erişkin yaşlardaki kadın hastalarda görülen, sıklıkla maksiller kemik ön bölgede meydana gelen reaktif gingival aşırı büyümedir. Genellikle ağrısız olup sıklıkla semptomatik olana kadar veya dişhekimi tarafından tanımlanana kadar gözden kaçmaktadır. Periodental ligamandan kaynaklandığı düşünülür ve %9 oranında gingival bir aşırı büyümeden oluşmaktadır. Etyolojide travma veya dental plak, diş taşı, mikroorganizmalar, çiğneme kuvveti, diş protezi gibi lokal irritasyonlar ve zayıf yapılan restorasyonlar düşünülmektedir. Klinik ve histopatolojik benzerliklere bağlı olarak, fibröz maturasyon ve daha sonra oluşan kalsifikasyon nedeniyle bazı periferal ossifiye fibroma ların ilk olarak piyojenik granüloma olarak geliştiğine inanılmıştır. Bu makalede, ağız içinde üst damak ön bölümde 3 aydır geçmeyen şişlik nedeni ile hastaneye başvuran kilinik ve histopatolojik inceleme neticesinde periferal ossifiye fibroma tanısı konan ve cerrahi tedavi uygulanan 13 yaşında erkek hasta sunuldu.
Anahtar Kelimeler: Ossifiye fibrom; maksilla; oral kavite