CASE REPORTS
POSTPUBERTAL PAROTID LYMPHANGIOMAS
POSTPUBERTAL PAROTİS LENFANJİOMLARı
Dr. İsmet ASLAN , Dr. Nermin BAŞERER , Dr. Hakan YENİCE , Dr. Engin YAZICIOĞLU , Dr. Bora BAŞARAN
İstanbul Tıp Fakültesi KBB Anabilim Dalı
K.B.B. ve BaÅŸ Boyun Cerrahisi Dergisi, 2000, 8 (3): 226 - 229
Copyright © 2020 by Turkey Association of Society of Ear Nose Throat and Head Neck Surgery. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ABSTRACT
Lymphangiomas are benign lesions which are encountered infrequently. Majority of cases present before the age of 2 and head and neck region is their preferantial localisation. Cases with different age location are rare. In this report we present 2 cases of parotid lymphangioma presenting in postpubertal ages. Point of interest is the fact that lymphangiomas may also be encountered after periinfantile period İn unusual locations and radical surgical extirpation is advantageous due to high risk of recurrence.
Keywords: Parotid gland, lymphangioma
ÖZET
Lenfanjiomlar nadir görülen selim lezyondur. Çoğunluğu 2 yaş öncesinde görülür ve baş-boyun en sık ortaya çıktıkları bölgedir. Daha farklı yaş ve yerleşimli lezyonlar ise son derece nadirdir. Bu yayında postpubertal dönemde ortaya çıkan ve orijin noktası parotis bezi olan 2 adet lenfanjiom olgusu sunulmuştur. Vurgulanmak istenen Özellikler lenfanjiomların periinfantil dönem sonrası da ortaya alışılmamış bölgelerde çıkabilecekleri ve tedavilerinde nüks olasılığına karşı radikal cerrahi uygulamanın daha avantajlı olmasıdır.
Anahtar Kelimeler: Parotis bezi, lenfanjiom