DEFAULT
SURGICAL ANATOMY OF THE CRANIAL FACE OF THE TEMPORAL BONE
TEMPORAL KEMİK KRANİAL YÜZÜNÜN CERRAHİ ANATOMİSİ
Dr. Yaşar ÇOKKESER *, Dr. Miguel ARISTEGU **, Dr. Mario SANNA***
(*) İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi. Kulak Burun Boğaz Kliniği,MALATYA
**Servicio ORL. Hospital Central Cruz Roja. Madrid, SPAİN
***Gruppo Otologico. Piacenza. ITALY
KB.B. ve Baş Boyun Cerrahisi Dergisi, 3:173-181, 1995
Copyright © 2020 by Turkey Association of Society of Ear Nose Throat and Head Neck Surgery. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ABSTRACT
Middle cranial fossa approach is an important surgical access in skull base surgery, which allows to reach to the medial part of the temporal bone and cavernous sinus with preservation of hearing. Early identification of the pathologies invading skull base led this functional surgery be performed in increasing frequency, but, as a result of the technical limitations of this approach, today it is necessary to be more cautious on indications. However this approach is narrow compared to the other lateral transtemporal routes, even if it is extended and it is suitable only for small pathologies. According to this morphometric analysts and surgical observations, anatomy of this region is found to be quite variable and is different from classical otologic approaches. For these reasons the surgeon performing this surgery needs adequate experience in. temporal bone and cadaver dissection.
Keywords: Skull base surgery, Temporal bone, Middle cranial fossa
ÖZET
Orta fossa cerrahisi; işitmenin korunmasıyla birlikte temporal kemik ve kavernöz sinüse yaklaşıma imkan veren önemli bir yöntemdir. Kafa tabanını tutan lezyonların erken safhada yakalanması bu fonksiyonel cerrahi tekniklerin daha yaygın olarak kullanılmasına yol açmıştır. Ancak bugün orta fossa yaklaşımının teknik olarak zorluğu endikasyonlarının daha dikkatli bir şekilde konmasını gerektirmektedir. Bu yaklaşım ne kadar genişletilse de diğer lateral transtemporal yaklaşımlardan daha dardır ve ancak sınırlı lezyonlar için uygundur. Bu morfometrik çalışma ve cerrahi gözlemlere göre, bu bölge anatomisi değişken ve klasik otolojik yaklaşımlardan farklı olması nedeniyle bu bölge cerrahisini uygulayacak kişilerin yeterli temporal kemik ve kadavra çalışması yapması gereklidir.
Anahtar Kelimeler: Kafa tabanı cerrahisi, Temporal kemik. Orta Fossa