DEFAULT
THE COMPARISON OF SLEEP APARMETERS OF THE PATIENTS WITH OBSTRUCTIVE SLEEP APNEA AND SNORING
KRONİK HORLAMA VE UYKU APNESİ SENDROMU OLAN OLGULARıN UYKU PARAMETRELERİNİN KARŞILAŞTıRıLMASı
Dr. Mustafa GEREK *, Dr. Timur AKÇAM *, Dr. Erhan CEYHUN *, Dr. Fuat ÖZGEN **, Dr. Ahmet DÜNDAR *
*GATA Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı, ANKARA
**GATA Psikiyatri Anabilim Dalı, ANKARA
K.B.B. ve Baş Boyun Cerrahisi Dergisi, 1999, 7 (1) : 34 - 36
Copyright © 2020 by Turkey Association of Society of Ear Nose Throat and Head Neck Surgery. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ABSTRACT
The subjects of this study composed of the patients who admitted to our institution with the complaint of snoring, daytime sleepiness and concentration difficulties. Ali the patients underwent polysomnographic evaluation which resulted 23 of 48 patients had the diagnosis of sleep apnea. The data obtained from the polysomnographic evaluation of the nonapneic snorers and apneic patients were compared in terms of the effect of apnea and snoring on sleep quality. As a consequence of this study, the sleep quality of the patients with severe snoring have been found disturbed as similar to those with sleep apnea. Snoring leads to sleep fragmentation The insufficient 3rd and 4th period of sleep induced to daytime sleepiness, sleep fragmentitation and REM of the patients with sleep apnea syndrome and severe snoring.
Keywords: Obstructive sleep apnea, snoring, sleep
ÖZET
Bu çalışmada yer alan olgular gündüz uyuklamaları ve konsantrasyon güçlüğü gibi uyku apnesi semptomlarına da sahip olan 48 kronik horlamalı olgudan oluşmaktadır. Polisomnografik incelemede 23 olguda uyku apnesi sendromu tespit edilirken, 25 olguda uyku apnesi sendromu tespit edilmemiş ve horlamalı apnesiz hasta grubu olarak kabul edilmiştir. Elde edilen polisomnografik verilere göre her iki grubun uyku parametreleri karşılaştırılmış, uyku kalitesinin horlamada ve apnede nasıl etkilendiği ortaya konmaya çalışılmıştır. Uyku çalışması sonuçlarına göre şiddetli horlama şikayeti bulunan hastaların uyku kaliteleri de uyku apnesi sendromu olan hastalarda olduğu gibi bozulmaktadır. Horlama, uykuda fragmantasyon oluşturmaktadır. Uyku apnesi sendromu olan hastalar ve şiddetli horlama şikayeti olan hastalardaki gündüz uyuklamaları uykudaki sık bölünmeler ile uykunun REM ve 3 - 4\'üncü dönemlerindeki yetersizlikten kaynaklanmaktadır.
Anahtar Kelimeler: Obstrüktif uyku apnesi, horlama, uyku