DEFAULT
THE EVALUATION OF THE EUSTACHIAN TUBE WITH SEQUENTIAL SCINTIGRAPHY IN OTITIS MEDIA WITH EFFUSION.
EFFÜZYONLU OTİTİS MEDİA\'DA ÖSTAKİ FONKSİYONLARIN ARDIŞIK SİNTİGRAFİK YÖNTEMLE İNCELENMESİ
Dr. Savaş ÇELİK *, Dr. Muzaffer KANLIKAMA *, Dr. Zeki ÇELEN **, Dr. Semih MUMBUÇ *Dr. Mustafa SEĞMEN*
*Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi KBB
**Nükleer Tıp Anabilim Dalı GAZİANTEP
K.B.B. ve Baş Boyun Cerrahisi Dergisi. 3: 182-187, 1995
Copyright © 2020 by Turkey Association of Society of Ear Nose Throat and Head Neck Surgery. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ABSTRACT
Otitis media with effusion (OME) which is known as non purulent fluid accumulation in tympanic cavity is the most important cause of hearing loss in childhood. Among different therapeutic modalities, the most widely accepted one is the application of ventilation tube. In this study, 32 patients with OME treated with sequential scintigraphy. It was observed that the application of ventilation tube needed a period of over six months for returning of the eustachian tube functions to normal. The sequential scintigraphic method we studied on is a reliable method for evaluating of eustachian tube functions and can easily be used for determining of the duration of tubes applicated on the drum and to follow up the results
Keywords: Otitis media with effusion, eustachian tube, sequential scintigraphy, ventilation tube
ÖZET
Orta kulakta pürülan olmayan sıvı toplanması olarak tanımlanan efüzyonlu otitis media (EOM) çocukluk çağında en sık görülen işitme kaybı nedenidir. Günümüzde ventülasyon tüpü. (VT) tatbiki bu hastalığın tedavisinde en fazla kabul gören yöntemdir. Bu çalışmada; EOM etyopatogenezini aydınlatmak ve VTnin etkinliğini araştırmak yanında objektif bir tubal tanı yöntemi arayışı amacıyla VT tatbik edilmiş 32 hasta ile kontrol grubu olarak seçilen travmatik kulak zarı perforasyonlu 10 olgu ardışık sintigrajik yönteme incelendi. VT tatbik edilen EOM\'li hastaların operasyondan 6 ay sonraki çekimlerinde hasta ve kontrol gruplarında radyoaktif maddenin Östaki Tüpü (ÖT) ve nasofarinkse geçiş zamanları arasında istatistiksel anlamlı fark bulunamadı (P> 0,05). Buna karşılık, VT yerleştirilen EOM\'li olgularda 6. aydaki tubal geçiş değerlerinde ilk aya göre anlamlı artış (p < 0.05) saptandı. Yine 6. ayda radyoaktif maddenin ortakulak yarılanma zamanı (OKYZ) değerleri kontrol grubuna göre anlamlı olarak uzamış bulundu (p < 0,057. İnceleme sonucunda VTnin EOM tedavisinde etkili bir yöntem olduğu ancak ÖT fonksiyonlarının tamamen normale dönmesi için 6 aydan uzun bir süreye ihtiyaç, olduğu ve ardışık sintigrafînin tubanın fonksiyonel durumunu saptamada güvenle kullanılabilecek objektif bir yöntem olduğu kanaatine varıldı.
Anahtar Kelimeler: Effüzyonlu otitis media, östaki tüpü, ardışık sintigrafi ventilasyon tüpü