ISSN: 1300 - 6525 E-ISSN: 2149 - 0880
kulak burun boğaz
ve baş boyun cerrahisi dergisi
http://dergi.kbb-bbc.org.tr
Koşulsuz Destek Verenler

Kayıtlı İndeksler








DEFAULT

THE EVALUATION OF UPPER AIRWAY DIMENSIONS BY COMPUTERIZED TOMOGRAPHY IN SLEEP APNEA PATIENTS
OBSTRUKTİF UYKU APNELİ HASTALARDA ÜST HAVA YOLU BOYUTLARınıN BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ İLE DEĞERLENDİRMESİ
K.B.B. ve Baş Boyun Cerrahisi Dergisi, 1998; 6 (3): 134-138
Copyright © 2020 by Turkey Association of Society of Ear Nose Throat and Head Neck Surgery. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ABSTRACT
The subjects of this study composed of the patients who admitted to our institution with the complaint of snoring. The history and symptoms of the patients had predicted sleep apnea. Computerized tomographic scans of neck of obstructive apneic patienis {«=15), non-apneic patients (n=18) and ofcontrol group (n=9), which indudes the subjects who had no history of snoring, were evaluated. The narrowest seğmeni of upper airway wasfound at the level of velopharynx. The minimal cross-sectional area of velopharynx which was 88.8±57.± mm2 in OSA group, was measured significantly narrower than both non-apneic snorers (p<0.05) and control group (p<0.01).Any meaningful difference was not found between the ratio of anteroposterior dimension to transverse dimension of the upper airway inmen at the level of nasopharynx, veloplarynx, tongue base and hyoid bone in three groups and all the ratıos mere less than l. Both body mass index and apnea index had beenfound in positive correlation with RDK (The coefficients of correlation respectively 0,412 and 0.519). However, HK and VF had negative correlation with body mass index (The coefficients of correlation respectively -0.396 ve -0.390). Negative correlation etzoeen apnea index and VF had exist (The coefficient of correlation -0.318), but body mass index and apnea index ad no evident correlation between them. As a consecjuence of this study, the patients with leep apnea had been found ta have arrower airway lumen at the level of ve,lopharynx as compared l İth normal subjects and, the area of the lumen decreasses as he body mass increase. The apnea index increases as the anteroposterior diameter of airway lumen extends in the act of comparison ith the transverse diameter at the level of tongue base. The enhancement of the BMI increases the AP/T ratio of the irway lumen.
ÖZET
Bu çalışma, horlama şikayeti ile başvuran ve hikayesi sonucu uyku apnesi olması düşünülen olgulardan oluşmuştur. Obstrüktif uyku apnesi tespit edilen olguların (n=l5), uyku apnesi sendromu tespit edilmeyen horlamalı olguların (n=18) ve hikayesinde horlama şikayeti bulunmayan kontrol grubunun (n=9) üst solunum yolu 4 seviyede bilgisayarlı boyun tomografisi ile değerlendirilmiştir. Üç grupta da üst hava yolunun en dar segmenti belirgin olarak velofarenks (VF) seviyesinde bulunmuş olup; OUA grubunda 88.8±57.4 mm2 olan VF kesit alanı, hem apnesiz horlamalı gruptan (p<0.05), hem de kontrol grubundun (p<0.01) daha küçüktür. Nazofarenks, velofarenks, dil kökü ve hiyoid kemik (HK) seviyelerinde hava yolu lümeninin antero-posterior çapının transvers çapına oranı üç grupta da l \'den küçüktür ve gruplar arasında anlamlı farklılık göstermemiştir. Vücut kitle indeksi ve apne indeksinin RDK ile pozitif korelasyon gösterdiği tespit edilmiştir korelasyon (korelasyon katsayısı sırasıyla 0.412 ve 0.519). HK ve VF ise vücut kitle indeksi ile negatif korelasyon (korelasyon katsayısı sırasıyla - 0.396 ve -0.390) mevcuttur. Vücut kitle indeksi ile apne indeksi arasında korelasyon tespit edilmemiştir. Obstrüktif uyku apneli hastaların velofarenks seviyesinde daha dar hava lümenine sahip olduğu ve vücut ağırlığının artmasının bu darlığı arttırdığı tespit edilmiştir. Dil kökü seviyesinde hava yolu lümenin antero-posterior çapının, transvers çapına oranı arttıkça apne indeksinin artmakta olduğu ve vücut ağırlığının artışının da bu oranı arttırdığı görülmüştür.