ISSN: 1300 - 6525 E-ISSN: 2149 - 0880
kulak burun boğaz
ve baş boyun cerrahisi dergisi
http://dergi.kbb-bbc.org.tr
Koşulsuz Destek Verenler

Kayıtlı İndeksler








CASE REPORTS

THE SACCULAR CYST AFTER VERTICAL PARTIAL LARYNGECTOMY
VERTİKAL PARSİYEL LARENJEKTOMİDEN SONRA SAKKÜLER KİST
K.B.B. ve Baş Boyun Cerrahisi Dergisi, 2000, 8 (3): 230 -233
Copyright © 2020 by Turkey Association of Society of Ear Nose Throat and Head Neck Surgery. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ABSTRACT
The development of a large saccular cyst after vertical partial laryngectomy is rare. Laryngeal cysts were fırst described by Verneuil in 1852. De Santo et al. revised the classifıcation in 1970 and categorized them as ductal, saccular and foraminal cysts according to their depth of penetration within the larynx. Saccularcyst is isolated and it contains mucus but not air as laryngocel. Laryngocel and saccular cyst are abnormal dilatations of the larygeal ventricule. These usually arise from an abnormally developed ventricular appendix. The etiopathogenesis of saccular cysts is stili unclear and somehow controversial as well as different terms used as synonyms including laryngeal cyst, laryngomucocele and saccular mucocele. Flap-vale mechanism with prolonged increased intralaryngeal pressure may trigger the occurence of laryngeal cysts in congenital defects or weakness and acquired conditions such as tumors, breathing disorders presenting with horseness and coughing. Reccurrence of the carcinoma after excision of the saccular cyst may be seen. Vertical partial laryngectomy was performed in a 65 year old man for a right vocal cord carcinoma in 1992. Five years later, he suffered from stridor, dyspnea and neck mass. Laryngeal examination an CT scan revealed a laryngeal cyst at the right supraglottic region. The cyst was excised under general aneshesia. Five months later, a recurrent tumor was detected at the same region. The patient underwent extended vertical laryngectomy and radiation therapy.In this report, we discussed this case with a review of literature.
ÖZET
Vertikal parsiyel larenjektomiden sonra büyük bir sakküler kistin gelişmesi nadirdir. Larengeal kistler ilk olarak 1855\'de Verneuil tarafından tarif edilmiştir. ]970\'de De Santo ve arkadaşları tarafından bu sınıflandırma yeniden revize edilmiştir. Sakküler kist izole bir kisttir ve mukus içerir, fakat larengosel gibi hava içermez. Genellikle anormal olarak gelişen ventriküler apendiksten köken alır. Sakküler kistlerin etyopatogenezi tam olarak belli değildir ve larengeal kist, largneomukosel ve sakküler mukosel gibi farklı ve tartışmalı sinonimler kullanılmaktadır. Konjenital defekt veya zaafıyetler ya da tümör, solunum hastalıkları gibi sonradan kazanılan durumlar flep-valv mekanizması ile uzun süre artan intralarengeal basınç larengeal kist oluşumunda tetik çeken faktör olabilir. Sakküler kistin eksizyonundan sonra karsinom rekkürensi görülebilir. Sağ kord vokalinde karsinom tespit edilen 65 yaşındaki hastaya 1992\'de vertikal parsiyel larenjektomi uygulandı. Beş yıl sonra stridor, dispne ve boyunda kitleden şikayetle geldi. Larengoskopik muayene ve CT de sağ supraglottik bölgede bir larengeal kist tespit edildi, kist eksize edildi. Beş ay sonra aynı bölgede rekürrens tesbit edildi. Hastaya genişletilmiş vertikal parsiyel larenjektomi yapıldı ve radyoterapi uygulandı. Bu yazımızda literatür eşliğinde bu olguyu tartıştık.