DEFAULT
TRANSMANDIBULAR SUTURING IN PRIMARY RECONSTRUCTION OF THE DEFECT FOLLOWING RESECTION OF THE TONGUE AND FLOOR OF MOUTH CANCERS
DİL VE AĞIZ TABANI KANSERLERİ REZEKSİYON DEFEKTİNİN PRİMER REKONSTRÜKSİYONUNDA TRANSMANDİBULER SÜTÜR
Dr. Semih SÜTAY, Dr. M. Ufuk GÜNBAY, Dr. Kerim CERYAN, Dr. Ömer İKİZ, Dr. E. Alpin GÜNERİ, Dr. Ataman GÜNERİ
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı-İZMİR
K.B.B. ve Baş Boyun Cerrahisi Dergisi, 4 : 3~ 273 - 276
Copyright © 2020 by Turkey Association of Society of Ear Nose Throat and Head Neck Surgery. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ABSTRACT
In the surgical treatment of tongue and floor of mouth cancers, mandible must be preserved unless it is invaded by the tumor. Glossectomy and neck dissection, when the mandible is preserved, may frequently be complicated by intra oral suture dehiscence and fistula. In 7 of 19 patients who were treated by hemiglossectomy + radical neck dissection, transmandibular suturing wa$ applied during reconstruction; and fistula formation and morbidity were compared with the other 12 patients who did not have transmandibıılar sutures. Among 12 patients in whom trans mandibular sutures were not applied, 4 (%33.3) had oro-cutaneous fistula, white 7 patients with sutures had no fistula. Patients with transmandibuler sutures stayed in the hospital for significantly short periods. it is concluded that transmandibular suturing might prevent fistula and thus reduce morbidity.
Keywords: Glossectomy, Transmandibular suture
ÖZET
Dil ve ağız tabanı kanserlerinin cerrahi tedavisinde mandibula tümör tarafından invaze değil ise korunmalıdır. Mandihulanın korunduğu durumlarda glossektomi ile birlikte boyun disseksiyonu sonrası intra oral sütür dehisansı ve fistül sık karşılaşılan bir komplikasyondur. Soruna çözüm olabilecek alternafit bir yöntem olarak, hemiglossektomi+radikal boyun disseksiyonu uygulanmış 19 hastadan 7\'sine rekanstrüksiyon aşamasında transmandibuler destek sütürleri koyulmuş ve bu yöntemin uygulanmadığı 12 hasta ile fistül gelişimi ve morbidite açısından karşılaştırılmıştır. Transmandîbuler sütür koyulmayan 12 hastanın 4\'ünde (%33.3) fistül saptanmış; sütür koyulan 7 hastada ise komplikasyon olmamıştır. Transmandibuler sütür koyulan hastalarda hastane de kalış süresi diğer gruba göre belirgin derecede kısa olmuştur. Transmandîbuler sütürün fistülü ve morbiditeyi engelleyebileceği kanısına varılmıştır.
Anahtar Kelimeler: Glossektomi, Transmandîbuler sütür