ISSN: 1300 - 6525 E-ISSN: 2149 - 0880
kulak burun boğaz
ve baş boyun cerrahisi dergisi
http://dergi.kbb-bbc.org.tr
Koşulsuz Destek Verenler

Kayıtlı İndeksler








CASE REPORTS

Pediatric Internal Laryngocele: A Case Report
Pediatrik İnternal Larengosel: Olgu Sunumu
KBB ve BBC Dergisi 16 (3):129-132, 2008
Copyright © 2020 by Turkey Association of Society of Ear Nose Throat and Head Neck Surgery. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ABSTRACT
Laryngocele is an abnormal dilatation of the laryngeal saccule filled with air. It may extend through the thyrohyoid membrane or into the airway. According to its relation to the thyrohyoid membrane, it has been classified as internal, external, or combined laryngocele. Symptoms are related to the size of the laryngocele. It may cause cough, hoarseness, stridor, sore throat and may present as a swelling on the neck. In many cases, it is asymptomatic. Laryngocele is a rare cause of infant and pediatric airway obstruction. Treatment options are endoscopic excision or marsupialization, and excision through a lateral thyrotomy or the thyrohyoid membrane approach. In this study, a pediatric case with an internal laryngocele was presented as a rare congenital laryngeal pathology. Literature was reviewed and characteristics of the disease were discussed.
ÖZET
Larengosel, larengeal sakkülün hava ile dolu anormal bir dilatasyonudur. Endolarengeal hava yolu ya da tirohiyoid membrana doğru uzanabilir. Tirohiyoid membranla olan ilişkisine göre internal, eksternal ya da kombine larengosel olarak sınıflandırılır Semptomlar larengosel boyutuna bağlıdır. Öksürük, ses kısıklığı, stridor, boğaz ağrısına neden olabilir ve boyunda şişlik şeklinde görülebilir. Ancak pek çoğu asemptomatiktir. İnfant ve çocuklarda hava yolu tıkanıklığının nadir nedenlerinden biridir. Tedavi seçenekleri, endoskobik eksizyon ya da marsupiyalizasyon ve lateral tirotomi ya da tirohiyoid membrane yaklaşımı ile eksternal eksizyondur. Bu çalışmada, pediatrik bir internal larengosel olgusu, nadir konjenital larengeal bir patoloji olması nedeniyle sunulmuştur. Literatür gözden geçirilerek hastalığın karakteristik özellikleri tartışılmıştır.