ISSN: 1300 - 6525 E-ISSN: 2149 - 0880
kulak burun boğaz
ve baş boyun cerrahisi dergisi
http://dergi.kbb-bbc.org.tr
Koşulsuz Destek Verenler

Kayıtlı İndeksler








DEFAULT

RADIOFREQUENCY TISSUE REDUCTION OF THE INFERIOR TURBINATES
ALT KONKA HIPERTROFISINDE RADYOFREKANS ILE KONKA REDÜKSIYONU
K.B.B. ve BBC Dergisi, (9) : 129-133, 2001
Copyright © 2020 by Turkey Association of Society of Ear Nose Throat and Head Neck Surgery. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ABSTRACT
The objective of this clinical trial was prospectively evaluation of the safety and effectivity of radiofrequency tissue ablation for the treatment of nasal obstruction secondary to inferior turbinate hypertrophy. Nineteen patients with nasal obstruction and associated inferior turbinate hypertrophy refractory to medical treatment were enrolled. Radiofrequency tissue ablation was performed under endoscopic guidance with three punctures in each turbinate (medial wall, inferior wall and posteriorly through the tail of the turbinate). Patients were evaluated before and one week, four weeks and eight weeks after the surgery. An analoque patient questionnare was registered to grade patients’ satisfaction, and degree of nasal obstruction. In addition, acoustic rhinometry measurements were performed preoperatively and postoperatively at the same weeks. All patients (%100) were subjectively improved after eight weeks. No perioperative and postoperative adverse effects were encountered (except minimal crusting). Acoustic rhinometry measurements showed that turbinate hypertrophy was significantly reduced after 8 weeks. Radiofrequency tissue ablation is a safe procedure capable of reducing turbinate volume without discomfort for the patient and causing minimal adverse effects.
ÖZET
Bu klinik çalışmadaki amaç radyofrekans ile alt konka hipertrofisinin sebep olduğu nazal obstrüksiyonun tedavisinden elde edilen güvenilirlik ve etkinlik derecesinin prospektif olarak araştırılmasıdır. Alt konka hipertrofisi olan ve medikal tedaviye cevap vermeyen nazal obstrüksiyonlu 19 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Alt konkanın medial, inferior ve posterior bölümlerine nazal endoskopi altında radyofrekans ile redüksiyon uygulanmıştır. Hastalar preoperatif ve postoperatif 1, 4, 8. haftalarda değerlendirilmiştir. Hastaların subjektif yakınmaları kaydedilmiş ve akustik rinometri ile objektif değerlendirmeleri yapılmıştır. Postoperatif 8 hafta sonunda hastaların tümünün ( % 100) subjektif olarak yakınmaları azalmış, peri-postoperatif bir komplikasyon görülmemiştir. Akustik rinometri ölçümleri ile de 8. Haftanın sonunda konka hipertrofisinin belirgin derecede azaldığı izlenmiştir. Radyofrekans ile alt konka redüksiyonu, hastalarda önemli bir morbidite olmaksızın uygulanabilecek güvenli bir yöntemdir.