ISSN: 1300 - 6525 E-ISSN: 2149 - 0880
kulak burun boğaz
ve baş boyun cerrahisi dergisi
http://dergi.kbb-bbc.org.tr
Koşulsuz Destek Verenler

Kayıtlı İndeksler









Profesyonel Latin Dansçılarında cVEMP ve oVEMP Yanıtlarının Sağlıklı Erişkinler ile Karşılaştırılması
Comparison of cVEMP and oVEMP Response in Professional Latin Dancers with Healthy Individauls
Received Date : 23 Mar 2022
Accepted Date : 05 Jun 2022
Available Online : 11 Aug 2022
aİlk Esen Özel Eğitim Merkezi, Ankara, Türkiye bBaşkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Kulak Burun Boğaz ABD, Ankara, Türkiye cİstinye Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü, İstanbul, Türkiye
Doi: 10.24179/kbbbbc.2022-89910 - Makale Dili: TR
KBB ve BBC Dergisi. 2022;30(4):179-85
ÖZET
Amaç: Dans; vücut postürü ve denge kontrolü, propriyoseptif ve vestibüler sistemin etkin olarak kullanıldığı bir sanattır. Literatürde, daha önce farklı dans formları ile ilgili yapılan çalışmalar, dansın vestibüler yolaklarda plastisite geliştirebileceğini belirtmiştir. İç kulaktaki otolit organların boyun ve ekstra oküler kaslar yoluyla yüksek sese vermiş olduğu tepkiyi ölçen noninvaziv bir elektrofizyolojik test olan vestibüler uyarılmış miyojenik potansiyeller [vestibular evoked myogenic potentials (VEMP)], günümüzde vestibüler rahatsızlıkların tanılanmasında oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu çalışmanın amacı, üstün bir vücut ve denge disiplini gerektiren Latin dansı profesyonelleri ile erişkin kontrol grubunun cVEMP ve oVEMP yanıtlarını karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntemler: Bu çalışmada, herhangi bir işime kaybı olmayan, vestibüler rahatsızlık geçirmemiş 30 profesyonel Latin dansçısı ile yaş ve cinsiyet eşleştirmeli 30 sağlıklı gönüllüden oluşan 60 katılımcının cVEMP ve oVEMP yanıtları karşılaştırılmıştır. Bulgular: Profesyonel Latin dansı grubu ile kontrol grubunun cVEMP p13 ve n23 latans ve p13-n23 amplitüd değerleri hem sağ hem sol kulak için incelendiğinde anlamlı bir farklılık gözlenmemiştir. İki grup arasında oVEMP latans ve amplitüd değerleri karşılaştırıldığında, n10 (p=0,019) ve n10-p14 (0,000) amplitüd değerleri için anlamlı bir farklılık gözlenmiştir. Sonuç: Elde edilen bulgular, Latin dansının özellikle vestibülo oküler refleks üzerinde plastisite yaratabileceğini göstermiştir ve dansın vestibüler rahatsızlıkların tedavisinde uygulanabilir bir teröpatik bir yöntem olabileceği konusunda klinisyenlere katkıda bulunacaktır.
ABSTRACT
Objective: Dance is an art in which body posture and balance control and proprioceptive and vestibular systems are used effectively. Previous studies in the literature on different dance forms indicated that dance can develop plasticity in the vestibular pathways. Vestibular evoked myogenic potentials (VEMP), which is a non-invasive electrophysiological test that measures the response of the otolith organs in the inner ear to loud noise through the neck and extra ocular muscles, has a very important place in the diagnosis of vestibular disorders today. The aim of this study is to compare the cVEMP and oVEMP responses of Latin dance professionals who require a superior body and balance discipline and the adult control group. Material and Methods: In this study, the cVEMP and oVEMP responses of 60 participants consisting of 30 professional Latin dancers who had no hearing loss and no vestibular disorder and 30 age- and sex-matched healthy volunteers were compared. Results: When the cVEMP p13 and n23 latency and p13-n23 amplitude values of the professional Latin dance group and the control group were examined for both right and left ears, no significant difference was observed. When the oVEMP latency and amplitude values were compared between the 2 groups, a significant difference was observed for n10 (p=0.019) and n10-p14 (0.000) amplitude values. Conclusion: The findings showed that Latin dance can create plasticity especially on the vestibulo-ocular reflex and will contribute to clinicians that dance can be a viable therapeutic method in the treatment of vestibular disorders.